Doelgroepen

Onze doelgroepen

Op Zorgboerderij de Groenen ‘Of, werken wij met diverse doelgroepen:

(licht) verstandelijke beperking                                      Ontwikkelingsstoornissen       

Gedragsproblematieken           

Sociaal-emotionele problematieken                           

Psychische problematieken

Daarnaast bieden wij zorg aan diverse leeftijdsgroepen.

Jeugd (10-17)

Wij bieden op De Groenen ‘Of een plek waar kinderen zichzelf kunnen zijn. Als begeleiders ondersteunen we de kinderen in de ontwikkeling naar eigen kracht en zelfstandigheid. Ook leggen we de focus op de ontwikkeling van de executieve functies.

Sommige kinderen komen enkel na school naar de boerderij. Anderen lopen hier stage voor een paar dagen in de week en sommigen komen fulltime naar de boerderij. Afhankelijk van de zorgvraag ondersteunen wij ook in het maken van schoolwerk om de achterstand te beperken.

We kijken op de boerderij naar het individuele kind en de krachten van het kind. Ieder heeft zijn eigen taken en talenten op verschillende niveaus.

Daarnaast worden er leuke activiteiten gedaan op en buiten de boerderij. Naast het doen van spelletjes en creatieve activiteiten, worden er ook uitjes georganiseerd in samenspraak met de deelnemers. Tijdens de uitjes wordt er gefocust op het ondersteunen in adequaat gedrag bij de jeugdigen in bijvoorbeeld een restaurant, op de bowlingbaan, in de trein etc.

Jongvolwassenen (18-23)

De (jong)volwassenen wordt dagbesteding geboden met het oog op zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Op de boerderij kunnen de deelnemers oefenen met het doen van huishoudelijke taken door middel van bijvoorbeeld de kookgroep. Hierin leren ze om verschillende soorten gerechten voor te bereiden en te maken. Ook de afwas en schoonmaak van de boerderij aan het eind van de dag hoort erbij. Op deze manier hopen we de deelnemers tools mee te geven om thuis ook deze zelfstandigheid voort te kunnen zetten.  

 

Volwassenen (24-65)  

Ook de volwassen deelnemers worden afhankelijk van de zorgvraag blijvend ondersteund in het oefenen van dagelijkse taken. Daarnaast wordt gekeken naar wat de deelnemers zelf nog graag willen leren. Op de zorgboerderij krijgen ze de ruimte om zich te ontwikkelen in nieuwe vaardigheden.

Verder is er ruimte voor (re)creatieve activiteiten. Zo doen we in de middagen vaak spelletjes, maken we een wandeling, zijn we creatief bezig en kijken we waar de deelnemers zin in hebben.  

Doelen en uitgangspunten

We doen diverse activiteiten op de zorgboerderij. De activiteiten zijn op verschillende doelen gericht. Zo doen we samen boodschappen, zorgen we voor een schone boerderij leren we koken. Zo werken we aan zelfstandigheid en zelfregie bij de deelnemers.

Daarnaast zorgen we voor zinvolle dagbesteding door te kijken naar het individu. De een werkt liever in de moestuin en de ander is goed in het doen van de afwas. Er wordt gekeken naar de krachten van de deelnemers. Zo zijn we ook bewust bezig met het creëren van meer zelfvertrouwen bij de deelnemers.

In de middag kijken we waar de deelnemers zin in hebben. Sjoelen is erg populair op zorgboerderij de Groenen ‘Of. Verder worden er veel spelletjes gespeeld. In de zomer zijn dit vaak waterspelletjes. Verder wandelen en fietsen we veel om de deelnemers de nodige lichaamsbeweging te geven.

Ook zijn we bewust bezig met het bevorderen van participatie in de samenleving. Zo brengen we elke week folders rond met zijn allen. Voor sommigen is het leuk om te ondervinden hoe het is om een bijbaantje te hebben. Voor anderen is het genieten van de wandeling en het kunnen bijdragen aan de samenleving. 

Dagbesteding

Wat we doen op de boerderij

Wij bieden dagbesteding in de vorm van individuele
begeleiding en groepsbegeleiding.

Groepsbegeleiding

Binnen de groep wordt één begeleider per vijf cliënten
gehanteerd.

Binnen de groep wordt gefocust op samenwerking tussen de deelnemers. Er zijn verschillende activiteiten waarbij moet worden
samengewerkt. Doordat iedereen met elkaar samenwerkt, is er veel tolerantie binnen de groep. Iedereen wordt geaccepteerd en iedereen helpt elkaar met de taken.

Samen doen we de taken die moeten gebeuren om de
boerderij te onderhouden. Daarna kijken we wie waar zin in heeft om te doen en
doen we wat leuks met de groep of delen van de groep.

Individuele begeleiding

Wanneer een deelnemer door gedragsproblemen of andere redenen niet binnen de groep kan worden gewerkt, bieden wij ook individuele begeleiding. Binnen de individuele begeleiding wordt vooral gewerkt aan ontwikkelingen in het gedrag van de deelnemer. Langzaam aan zullen dan momenten
komen waarbij de deelnemer in de groep kan proberen om zijn of haar geleerde vaardigheden te oefenen.

Verder ondersteunen wij binnen de individuele
begeleiding in huiswerkopdrachten. Zo proberen we de leerachterstand te
beperken. 

 

Activiteiten

Ponyclub
Woensdag 13:00 - 15:00
Pony's en meer boerderij dieren
Kookgroep 2
Op dinsdagavond kunnen de liefhebbers deelnemen aan de kookgroep met veel verschillende thema’s. Koken met seizoenen, hollandse pot, wereld gerechten en gezond en lekker

Neem contact op

Contact informatie

Routebeschrijving

Maandag

  • 09:00 – 16:00

Dinsdag

  • 09:00 – 19:00 (kookgroep)

Woensdag

  • 09:00 – 16:00 Ponyclub

Donderdag

  • 09:00 – 16:00

Vrijdag

  • 09:00 – 16:00

Zaterdag/Zondag

  • Gesloten